A Susterra Capital Partners által kezelt Water Impact Alap kisebbségi részt vásárolt a magyar szennyvíz- és biogázpiacon meghatározó Inwatech Kft.-ben.

A szennyvíztisztítás területén meghatározó vállalatban, az Inwatech Környezetvédelmi Kft.-ben szerzett kisebbségi, 48 százalékos részesedést a Susterra Capital Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Water Impact Alap: a tranzakciót a cégbíróság is bejegyezte – jelentették be az érintett felek.

A 2001-ben alapított Inwatech Kft. a magyar szennyvíz- és biogázpiac egyik meghatározó szereplője.

A hozzávetőleg 40 főt – döntő többségében mérnököket – foglalkoztató cég 2020-ban 3,2 milliárd forint árbevételt ért el 274 millió forint üzemi eredmény mellett.

A kommunális vagy vegyes szennyvizek tisztítása mellett a vállalat jelentős tevékenységet fejt ki az élelmiszeripar, gyógyszeripar, vegyipar, gépipar ipari szennyvizeinek tisztítása terén. Az elmúlt évtizedekben az Inwatech Kft. szakemberei több tucat szennyvíztisztító és biogázüzem tervezésében és megvalósításában játszottak kulcsszerepet Magyarország területén és külföldön is.

A Susterra Capital Partners 2020-ban indította el – első európai víztechnológiai alapként – a Water Impact Alapot: a magántőkealap elsősorban olyan, jelentős növekedési potenciállal és értékteremtő képességgel rendelkező, innovatív vállalkozásokba fektet, amelyek hozzájárulnak az olyan globális vízügyi problémák megoldásához, mint a tiszta ivóvízhez és a szennyvízhálózathoz való hozzáférés, valamint a hatékonyabb ipari vízfelhasználás.

Az alap célja, hogy a portfólió-társaságain keresztül a pénzügyi megtérülés mellett mérhető és fenntartható pozitív környezeti hatást fejtsen ki.

„Az elmúlt hónapokban lefolytatott műszaki, pénzügyi és jogi átvilágítások, valamint a vállalat két korábbi tulajdonostársával történt tárgyalásaink alapján ilyen cégként tekintünk az Inwatech Kft.-re is, ezért szereztünk abban 48 százalékos részesedést” – mondta a tranzakció kapcsán Tóth Bence, a Susterra Capital Partners igazgatóságának elnöke. Eszes Zsolt, az Inwatech Kft. ügyvezető igazgatója a tranzakció kapcsán elmondta, a Water Impact Alap tulajdonszerzésével lehetőség nyílik arra, hogy a vállalat tovább erősítse pozícióit a magyar és a nemzetközi települési szennyvíztisztítási, biogáz-termelési és -hasznosítási piacokon, miközben hozzájárul új, innovatív termékek, technológiák meghonosításhoz is.

2021. október 20. 15:32:16 Barát Mihály Tamás