Napjaink társadalmának egyik legfontosabb és megkerülhetetlen követelménye ivóvíz előállítás és általában a technológiai, ipari és egyéb vizek kezelése tekintetében, a víz megfelelő fertőtlenítettsége, ill. szükség esetén a szerves szennyező anyagok hatékony eltávolítása. Az ún. fotokatalitikus technológiák, bár rendkívül ígéretes kutatási eredményeket nyújtanak a vízkezelés területén, mindeddig nem szereztek széleskörű elismertséget, és a víztisztítás piacán is csak elvétve találkozhatunk fotokatalitikus elven működő termékekkel.

Nemzetközi konzorciumunk – melynek vezetője az INWATECH Környezetvédelmi Kft. és tagjai a németországi Fraunhofer IST kutatóintézet és Delta Umwelt-Technik GmbH – célja volt kifejleszteni egy új, vegyszermentes, biztonságosan üzemeltethető, környezetbarát és költséghatékony fotokatalitikus berendezést, mely hatékonyságában és felhasználás specifikusságában felülmúlja a piacon elérhető oxidációs vízkezelő technológiákat, azok tipikus hátrányainak kiküszöbölése mellett.

A megépített prototípust egy innovatív, szilárd hordozó felületre felvitt katalizátor anyaggal rendelkező modullal láttuk el, mely könnyen cserélhető, akár karbantartáskor, akár új technológiához való illesztéskor. A berendezésből a projekt során két változatot készítettünk, melyek közül egy Magyarországon, egy pedig Németországban került laboratóriumi, majd félüzemi-ipari tesztelésre. A különböző kísérletek kiterjedtek a berendezés fertőtlenítő-képességére, modell szennyeződés oxidációjának vizsgálatára, valamint élelmiszer- és gyógyszeripari szennyvizek kezelésére is. A tesztek során kiemelkedően pozitív eredmények születtek a fertőtlenítés vizsgálatakor, melyekből kiderült, hogy a berendezés már néhány másodperces besugárzási idő mellett is hatékonyan képen a különböző patogének ártalmatlanítására.

Fotódokumentáció – Prototípus