Cégünk a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által finanszírozott Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program keretében nyert támogatást egy négytagú konzorcium tagjaként. A projekt fő célja egy olyan, innovatív szennyvízkezelő konténer technológia laboratóriumi mérések alapján történő megtervezése, megépítése és ipari tesztelése, amely a biológiai úton tisztított szennyvízben jelenlévő szerves mikroszennyezők (pl. gyógyszermaradványok) eltávolítására alkalmas.

Erre a feladatra a hagyományos aerob/anaerob biológiai eljárások a legtöbb esetben elégtelennek bizonyulnak, kimutatható ugyanis, hogy a kommunális szennyvizek biológiai tisztítása során több, vényköteles és szabad forgalmú humán gyógyszer hatóanyagai változatlan formában hagyják el a szennyvíztelepeket.

A fejlesztés eredményeképpen megvalósított innovatív fotooxidációs víztisztítási konténer technológia alkalmazásával csökkenteni tudjuk a szerves mikroszennyezők környezetbe történő kijutását, mely által a releváns környezeti kockázatok nagymértékben csökkenthetők (pl. az élővilág hormonháztartásának befolyásolása, antibiotikumokra rezisztens baktériumfajok kialakulása, ivóvíz alkotói között bizonyos mikroszennyezők állandósulása, hosszú távú emberi egészségügyi kockázatok).

Próbaüzemi tesztjeinket a kiskunlacházi és siófoki szennyvíztelepeken végeztük.

Konténer fotódokumentáció